Veel bedrijven in verschillende branches zitten te springen om personeel. Of het nu gaat om seizoensarbeid, denk aan de asperges, om industrie of ICT, personeel is schaars. Steeds vaker doen bedrijven een beroep op arbeidsmigranten. Dit zijn vaak goed opgeleide en gemotiveerde mensen die in jouw bedrijf de gaten opvullen. Seizoensarbeiders blijven meestal enkele maanden. Hoog opgeleide kenniswerkers blijven meestal langer, soms enkele jaren. Personeelshuisvesting is dan iets om goed over na te denken. Zeker als mensen langer in het buitenland blijven werken, is de kans groot dat ze hun gezin ook laten overkomen. Het geeft dan veel rust als de huisvesting goed geregeld is. 

Huisvesting arbeidsmigranten is belangrijk, ook voor je bedrijf

Als je besluit om arbeidsmigranten aan te trekken, dan wil je als directeur of HR manager dat deze krachten zo snel mogelijk inzetbaar zijn. Het helpt dan niet als deze mensen in een voor hen vreemd land zelf hun huisvesting moeten regelen. Hoe je het ook wendt of keert, dit kost tijd en die tijd kunnen ze niet gebruiken om de hoognodige arbeid te verrichten. Om een zo hoog mogelijk rendement uit jouw kenniswerkers of seizoensarbeiders te krijgen, is het verstandig om als bedrijf de personeelshuisvesting te verzorgen. Dit kun je ook onderdeel maken van de arbeidsovereenkomst. Er komen meer en meer mogelijkheden om vanuit een bedrijf mensen te huisvesten. 

Tips om huisvesting arbeidsmigranten in te richten

Welke mogelijkheden zijn er om je nieuwe buitenlandse medewerkers te huisvesten? Wat je zeker niet moet doen, is veel mensen in bijvoorbeeld een vakantiehuisje of caravan proppen. Naast het feit dat dit illegaal is, is het ook gevaarlijk voor de mensen zelf. Met te veel mensen in een ruimte neemt de kans op ruzie en brand snel toe met alle gevolgen van dien. Het is verstandiger om een tijdelijk leegstaande woning te huren voor je buitenlandse personeel. Het gebeurt regelmatig dat mensen voor langere tijd van huis zijn en dan is het voor hen een prettig gevoel dat hun huis op een goede manier verhuurd wordt. Bijkomend voordeel is dat het nieuwe personeel direct inzetbaar is.