Berber kleden zijn helemaal in, dankzij hun kwaliteit, duurzaamheid en omdat ze vuilafstotend zijn. Ieder blad of website of home decor heeft wel een kamer met een Berber kleed erin. En in de meeste gevallen zie je een Beni Ouarain kleed. Het simpele en klassieke ontwerp van Beni Ouarain kleden passen bijna bij ieder interieur.

Een typisch kleed van de Beni Ouarain stam is gemaakt van handgeknoopte schapenwol in beige of crèmekleurig met donkergekleurde diagonale ruiten. Helaas zijn grote merken in gaan spelen op de trends en deze verkopen zogenaamde berber kleden gemaakt van nylon of Olefin vezels. Deze producten doen de naam meer schade dan goed. Dus als je denkt om een Berber kleed te kopen, koop deze dan bij een dealer die de kleden direct importeert vanuit Marokko of Tunesië, waar ze nog met de hand gemaakt worden door Berber stammen. Zo bent u niet alleen verzekerd van een authentiek product, maar helpt u ook de plaatselijke economie. Deze prachtige Marokkaanse vloerkleden kun je in Nederland o.a. bij Ghalia kopen.

Een echt Beni Ouarain kleed wordt gemaakt in het Atlasgebergte, van wol dat geschoren is van Berber schapen. Omdat de wol niet van schapenvel komt, maar van levende schapen bevat het nog natuurlijke olie van de huid en is het zachter en voller dan andere soorten wol. De wol is niet geheel wit, maar heeft een gelige tint. Kleden die wit zijn, komen over het algemeen uit Nieuw-Zeeland, of is gebleekte wol.

Een ander belangrijk kenmerk van een Beni Ouarain kleed is de oneven knopen. Omdat de kleden met de hand geknoopt worden, kun je aan de achterkant van het kleed zien dat niet alle knopen hetzelfde zijn. ‘Achterkant’ is eigenlijk gen goede benaming, want een Beni Ouarain kleed kan aan beide kanten gebruikt worden. De wollige kant is een winterkleed dat gebruikt wordt om warm te blijven in de koude winters van het Atlasgebergte, terwijl de kan met de knopen in de zomer gebruikt kan worden.

Nu je toch aan het rondkijken bent op de site van Ghalia. Bekijk ook de unieke schitterende oosterse lampen, dit is de specialiteit van Ghalia. Een kleed plus een lamp is echt een gevalletje een plus een is drie.