De warmtepomp is de afgelopen maanden voor veel mensen het onderwerp van gesprek geweest, want door de wisselende energieprijzen gaan steeds meer mensen op zoek naar een manier om extra energiezuinig de woning te verwarmen. Dat is ook te zien, want de verkoop van warmtepompen en warmteboilers zit in de lift. En met de koude temperaturen in zicht, kan dat een goed moment zijn. Nu zijn er inmiddels heel veel verschillende soorten warmtepompen op de markt en er komen er steeds meer nieuwe bij. Om je op weg te helpen in de wereld van de warmtepompen zetten we de verschillende soorten warmtepompen op een rij.

Het principe van een warmtepomp

Eerst even kort iets over het principe van de warmtepomp. Een warmtepomp haalt zijn energie uit een bepaalde bron en dat kan bijvoorbeeld de buitenlucht, lucht uit het ventilatiesysteem of een bron in de grond zijn. Deze energie zet de warmtepomp om in warmte om je woning en/of water te verwarmen en in sommige gevallen ook je woning te koelen. Daarbij hebben de compressor van de warmtepomp en enkele andere onderdelen elektrische energie nodig.

Soorten warmtepompen op basis van de bron

In principe zijn de verschillende soorten warmtepompen te onderscheiden op basis van de bron waaruit de warmtepomp energie haalt:

  • Bodemwarmte: de warmtepomp maakt in dit geval gebruik van de warmte van de zon die is opgeslagen in de bodem en het grondwater. Hiervoor is een bron in de grond nodig. Dit wordt ook wel een water/water warmtepomp, bodemwarmtepomp of geothermische warmtepomp genoemd. 
  • Buitenlucht: de lucht/water warmtepomp haalt door middel van een buitenunit energie uit de buitenlucht.
  • Ventilatielucht: een ventilatielucht/water warmtepomp kan de warmte uit de ventilatielucht vanuit het mechanische ventilatiesysteem terugwinnen en gebruiken voor het verwarmen.
  • PVT-warmtepomppanelen: er zijn ook panelen die je op je dak kunt leggen, vergelijkbaar met zonnepanelen, maar dan die als bron dienen voor de warmtepomp en kunnen samenwerken met de water/water warmtepomp. 

All-electric of hybride

Begrippen die je ook vaak tegenkomt in de wereld van warmtepomp zijn all-electric warmtepompen of hybride warmtepompen. All-electric betekent volledig elektrisch en dat houdt in dat er geen gas meer aan te pas komt. Hybride warmtepompen kunnen samenwerken met de cv-ketel of stookolieketel en zo een deel van het gasverbruik opvangen. De ketel springt alleen bij wanneer het nodig is als er veel vraag is naar warmte en voor het verwarmen van het water voor de keuken en badkamer. Dan kun je ook nog het begrip All-Electric Ready tegenkomen, dat zijn hybride warmtepompen die heel makkelijk omgezet kunnen worden in een All-Electric warmtepomp.

Welke soort warmtepomp je kiest is afhankelijk van bijvoorbeeld de ruimte die je hebt in je tuin of de aanwezigheid van een ventilatiesysteem en wat in jouw woning het beste rendement oplevert. Een installateur met kennis van zaken kan je helpen wat voor jouw situatie de beste warmtepompoplossing is. Lees ook meer over het verantwoord en duurzaam bouwen van je huis en kijk wat je nog meer kunt doen om je woning slim te verduurzamen.