Zodra je achttien wordt, moet je je eigen zorgverzekering gaan betalen. Een zorgverzekering is verplicht. Dit geldt voor iedereen die in nederland werkt en woont. De zorgverzekering dekt noodzakelijke en op genezing gerichte zorg. Je kan ook je basisverzekering aanvullen, denk dan aan een tandartsverzekering. Als je een zorgverzekering hebt afgesloten, kun je ervoor kiezen om van zorgverzekering over te stappen, maar waarom zou je dat doen? We gaan het je in dit artikel vertellen.

Het is goedkoper

Als je gaat overstappen van zorgverzekering, is de kans groot dat je een goedkopere zorgverzekering vindt. De premies van verzekeraars schommelen namelijk ieder jaar. Het kan daarom zijn dat je huidige verzekering duurder wordt. Ook als er niets veranderd in de prijs, kan het zijn dat andere zorgverzekeringen goedkoper zijn geworden. Het is daarom belangrijk dat je zorgverzekeringen vergelijkt met elkaar en eventueel van zorgverzekering overstapt. Zo voorkom je dat je teveel premie betaalt. Neem bijvoorbeeld een kijkje op vergelijkdezorgverzekeringen.nl voor de goedkoopste zorgverzekering van 2022

Als je zorgverzekeringen gaat vergelijken, kan je zien welke ziekenhuizen bij jou in de buurt zitten en of ze een contract hebben met je zorgverzekeraar. Als je zorgverzekeraar geen contract met de zorgverlener, zoals een ziekenhuis, heeft, dan wordt in veel gevallen nog steeds het grootste deel van de rekening vergoed. Er is dan wel een kans dat je (een deel van) de kosten zelf moet betalen. Controleer daarom dus of je zorgverzekeraar een contract heeft met je zorgverlener. 

Wensen en eisen

Er is een best grote kans dat je huidige zorgverzekering niet meer bij jouw wensen en eisen past en niet de dekking geeft die jij nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld een zorgverzekering met een goede dekking voor alternatieve geneeswijzen, maar wordt dat niet aangeboden bij je huidige zorgverzekering? Dan zul je moeten overstappen. Ook kan het voorkomen dat je ontevreden bent over de service of dekking van je huidige zorgverzekering. Door te wisselen van verzekeringsmaatschappij is dit probleem opgelost.

Hoe werkt het?

Je krijgt in de laatste zeven weken van het jaar de mogelijkheid om van zorgverzekering over te stappen voor het komende jaar. Je hebt dan twee opties: je kunt wisselen van zorgverzekeraar en polis of je kunt bij je huidige verzekeraar een andere zorgverzekering afsluiten. Je zoekt een nieuwe zorgverzekering uit, je sluit de verzekering af op de website van de zorgverzekeraar, je krijgt een bevestiging van je overstap van je nieuwe verzekeraar en je oude zorgpolis wordt automatisch opgezegd per 31 december.