Zowel een hovenier en een tuinarchitect kunnen je overwoekerde tuin omtoveren naar mooi landschap. Toch zit er tussen deze twee beroepen een aantal belangrijke verschillen.

Een hovenier is vooral gericht op het bekijken van de gezondheid en welzijn van de planten. Dit terwijl een tuinarchitect betrokken is bij bouwwerkzaamheden buitenshuis. Denk hierbij aan opritten, muren of soortgelijk werk wat ook wel bekend staat als “hardscaping.”

Een belangrijk verschil tussen een hovenier en tuinarchitect is de grootte van het werk dat ze mogen uitvoeren. Tuinarchitecten zijn vaak betrokken bij handelsvergunningen, of bouwvergunningen om eventuele tuinhuisjes of terrassen te bouwen. Hier kunnen tuinarchitecten dan ook zwaar materiaal gebruiken. Een hovenier wordt echter enkel ingehuurd om de tuin te laten onderhouden of een nieuw leven in te blazen.

Wie moet ik inhuren: een hovenier of tuinarchitect?

Als u enkel iemand nodig heeft om uw tuin te laten onderhouden of een aantal planten wil laten vervangen, dan is de hovenier een juiste keuze.

Als u uw tuin volledig opnieuw wil laten ontwerpen en herinrichten, dan is een tuinarchitect de juiste keuze. Hierbij zal de tuinarchitect een ontwerp maken en deze uitvoeren.Een tuinarchitect zal dan ook planten, bloemen en landschap constructies samenbrengen tot een nieuwe tuin. Ze zullen een geheel nieuwe tuin voor u ontwerpen. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met uw eisen en budget.

Wat zijn de overeenkomsten?

Toch zijn er een aantal overeenkomsten tussen een hovenier en tuinarchitect. Beide hebben namelijk de mogelijkheid om planten samen te stellen om een mooiere tuin te creëren. Ook zullen ze beide over kennis van tuinbouw beschikken. Denk hierbij aan de levensduur van plantensoorten en welke planten in bepaalde seizoenen bloeien.

Tuin ontwerpen – Dirk Luijendijk

Echter als u specifieke wensen heeft op het gebied van plannen en tekenen van bouw van het land wat u bezit, zal een tuinarchitect beter zijn.

De tuinarchitect zal u een uitgebreide analyse aanbieden waarbij alle mogelijkheden worden uitgewerkt gebaseerd op uw wensen.