Licht in de duisternis

Een simpele manier om de tuin een gezellige plek te maken is door het plaatsen van lantaarns of andere soorten lichtpunten in de tuin. Het geeft op de donkere dagen van het jaar extra sfeer aan de tuin en je kunt zo langer in de tuin zitten. Er zijn allerlei verschillende soorten verlichting die je kunt kopen. Je kunt kiezen voor lantaarns die branden op zonne-energie dus die overdag opladen. Die heb je ook weer in allerlei vormen en maten. Ook kun je permanent grotere lichtbronnen plaatsen zoals een gave lantaarn of lichten die in de tuin elf liggen en dus stukken tuin belichten. Licht maakt een tuin gelijk gezelliger in plaats van een donkere plek buiten.

Een gezellige plek om te zitten

Een iets grotere ingreep voor de tuin is een overkapping. Een overkapping geeft gelijk een fijne afgesloten plek om te kunnen zitten. Hier kun je dan natuurlijk een leuke tuinset neerzetten met dekens, kussens en als het kan een verwarming zodat er ook in de koude wintermaanden nog steeds gezellig buiten kan zitten. Hier kun je helemaal je eigen draai aan geven. Bijvoorbeeld door daar extra gezellige lichtjes neer te hangen, door hier extra kussens en dekens neer te zetten. ook kun je hier een kleine box voor muziek neerzetten zodat er altijd een muziekje aan kan. Kaarsen en andere decoratie voor op de tafel maakt het ook al een gezelligere uitstraling. 

Open ruimte

Niet alleen gezellige hoekjes in de tuin maken de tuin gezellig, juist het houden van een open plek waar je zelf nog aanvulling aan kan geven geeft opties voor verschillende manieren om de tuin te gebruiken. Zo kun je op een stukje gras in de zomer ook een vuurkorf neerzetten om hier omheen te kunnen zitten of juist een plek om een barbeque aan te steken en hier een eettafel neer te zetten voor een gezellig buiten diner. 

Natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen in de tuin geeft ook al meer uitstraling dan enkel het gebruik van beton en steen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houten schutting om te voorkomen dat er bijvoorbeeld door stalen hekken in de tuin te plaatsen een kille uitstraling in de tuin komt. Ook bijvoorbeeld een houten tuintafel en een houten bank om op te zitten geven al een rustigere uitstraling dan plastic stoelen.

Kies een stijl

Door het kiezen van één stijl kun je een tuin makkelijk gezellig maken door enkel te richten op die stijl. Door het kiezen van een stijl met printjes en leuke kleurtjes geef je al gauw een gezellige sfeer aan de tuin door enkel je vast te houden aan één stijl. Ook hier kun je weer kiezen voor een stijl met veel natuurlijke materialen en kleuren om zo de tuin wel een tuin te houden en geen statische plek. Kijk bijvoorbeeld naar een tropische stijl of een scandinavische tuin of een mediterrane tuin of een wellness tuin of een oosterse tuin. Al deze stijlen geven zowel rust in de tuin als een fijne, kalme en gezellige sfeer. Kijk hierbij ook naar hoe je elementen van verschillende stijlen eventueel kunt mixen en creëer zo een gezellige tuin.